Την εβδομάδα που διανύουμε, από τις 22 έως 26 Απριλίου 2024, με βασικό σύνθημα «Η Ολυμπιακή Εβδομάδα στον δρόμο για το Παρίσι 2024», στα δημοτικά και γυμνάσια της χώρας μας υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ολυμπιακή Παιδεία – 4η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία», με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΕΘΝ.Ο.Α).

Ο βασικός σκοπός του προγράμματος αυτού είναι να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους μαθητές στη διαμόρφωση συμπεριφορών, δεξιοτήτων και αξιών, οι οποίες εκπορεύονται από το πνεύμα του Ολυμπισμού, να ενισχύσει την Ολυμπιακή Παιδεία.

Συμμετέχοντας στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την Τρίτη 23 Απριλίου, οι μαθητές της Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης του σχολείου μας πήραν μέρος σε δύο διαδικτυακές συναντήσεις.

Στην α’ διαδικτυακή συνάντηση, με τίτλο «Παρίσι 2024: Καινοτομίες, μνημεία, πολιτισμός & νέα αθλήματα», οι μαθητές μας σε σύνδεση με την ΕΘΝ.Ο.Α. της Ελλάδας ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες διαδικασίες και δράσεις που θα δούμε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2004». Γνώρισαν τους αθλητικούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί γύρω από τα Μουσεία ή άλλα κτίρια του Παρισιού και αποτυπώνουν τη γαλλική αρχιτεκτονική και κουλτούρα, ήρθαν σε επαφή με αυτά και εμπέδωσαν ότι οι αρχές του Ολυμπισμού και οι πολιτιστικοί θησαυροί είναι πεδία που αλληλοσυμπληρώνονται. Επίσης, ενημερώθηκαν για τα νέα αθλήματα που εισάγονται σε αυτούς τους Αγώνες.

Στη β’ διαδικτυακή συνάντηση, με τίτλο «Διαδικτυακές συζητήσεις με Ολυμπιονίκες και διακριθέντες αθλητές», οι μαθητές μας είχαν τη χαρά να συνομιλήσουν σε ζωντανή σύνδεση με τους ολυμπιονίκες μας στην ενόργανη γυμναστική Λευτέρη Πετρούνια και Βασιλική Μιλλούση και να ενημερωθούν για τη διαδρομή που διένυσαν μέχρι να φτάσουν σε μεγάλες επιτυχίες. Μέσα από τον διάλογο, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θέσουν και τη δική τους ερώτηση, αναδείχθηκαν οι αξίες που αποκόμισαν οι αθλητές μας κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους σταδιοδρομίας καθώς και οι στόχοι τους για το μέλλον και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Εκτός από τις δύο παραπάνω διαδικτυακές συναντήσεις, αλλά και τις ζωντανές συνδέσεις που θα ακολουθήσουν, τη μια με το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας και την άλλη με τον Παραολυμπιονίκη της κολύμβησης Αντώνη Τσαπατάκη, όλη αυτή την Ολυμπιακή εβδομάδα σε όλες τις τάξεις του σχολείου μας γίνονται συζητήσεις για τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού, υλοποιούνται δράσεις γνωριμίας και ενημέρωσης των μαθητών μας για τους Αρχαίους και Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, πραγματοποιούνται δράσεις γνωριμίας για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και εξοικείωσης με τα Παραολυμπιακά αθλήματα.

Έτσι, οι μαθητές μας μυούνται στον συναρπαστικό και πανέμορφο κόσμο του Ολυμπισμού και γνωρίζουν τις αξίες και τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός.

Από admin