Στο σχολείο μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, πραγματοποιούμε ποικίλες δραστηριότητες που κέντρο και αναφορά έχουν το βιβλίο.

Στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας και των δράσεων της δανειστικής βιβλιοθήκης, όλες οι τάξεις διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία, τα παρουσιάζουμε, τα εμπλουτίζουμε με δραστηριότητες, τα συνδέουμε με τα διάφορα μαθήματα. Ακόμα, συμμετέχουμε σε σχετικούς μαθητικούς διαγωνισμούς, οργανώνουμε συναντήσεις με συγγραφείς και επισκέψεις στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, παρακολουθούμε θεατρικές παραστάσεις.

Σκοπός μας είναι η εξοικείωση των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών μας με το βιβλίο και την ανάγνωση και η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης τους με το λογοτεχνικό βιβλίο. Γνωρίζουμε ότι αυτή η σχέση τούς βοηθά να αναπτύξουν την κριτική και δημιουργική τους σκέψη,  δραστηριοποιεί τη φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους, εμπλουτίζει την αισθητική τους καλλιέργεια, δοκιμάζει τα συναισθήματά τους αναπτύσσοντας έτσι τη συναισθηματική τους νοημοσύνη,  καλλιεργεί τη γλωσσική τους έκφραση, δημιουργεί κλίμα συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη και, τελικά, συγκροτεί ολόπλευρα την προσωπικότητά τους.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Bιβλίου 2024, την Τρίτη 2 Απριλίου, πέρα από τις δράσεις που πραγματοποιήσαμε σε κάθε τάξη ξεχωριστά (ανάγνωση φετινού μηνύματος, κατασκευή αφισών για το βιβλίο, προβολή ταινιών μικρού μήκους και ψηφιακών βιβλίων, κ.α.) οι εκπαιδευτικοί του σχολείου οργανώσαμε μια κοινή δράση – έκπληξη για τους μαθητές μας: Mε το συνθηματικό χτύπημα ενός παραδοσιακού σχολικού κουδουνιού, όλες οι τάξεις διακόψαμε δύο φορές κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας το μάθημά μας και αφιερώσαμε λίγο χρόνο στην ανάγνωση αποσπασμάτων από αγαπημένα παιδικά βιβλία για τη χαρά της φιλαναγνωσίας και μόνο. Έτσι, τιμήσαμε την ημέρα αυτή αλλά και είχαμε την ευκαιρία για λίγη ώρα ψυχαγωγίας και αποσυμπίεσης από το συνηθισμένο μας σχολικό πρόγραμμα. Εξάλλου, διαβάζοντας και αγαπώντας τα βιβλία, στο σχολείο μας τα γιορτάζουμε κάθε μέρα!

 

 

 

 

 

Από admin