Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας εναλλακτικά – ομαδικά παιχνίδια, τα οποία λειτουργούν ως ερέθισμα και πρόκληση για τον εμπλουτισμό των ενδιαφερόντων των μαθητών μας αλλά και ως πρόληψη μιας ενδεχόμενης αντικοινωνικής και επιθετικής συμπεριφοράς και κατ’ επέκταση της σχολικής βίας-εκφοβισμού.

Η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ήρεμο περιβάλλον και να ελαχιστοποιηθούν οι συγκρούσεις των μαθητών μάς οδήγησε στην απόφαση όχι μόνο να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, αλλά να δημιουργήσουμε επιπλέον ευχάριστες δραστηριότητες, ιδιαίτερα για τις βροχερές μέρες, που το διάλειμμα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου.

Οι λέσχες επιτραπέζιων παιχνιδιών εξακολουθούν να προσφέρουν στιγμές ψυχαγωγίας και έχουν αναδειχθεί σε αγαπημένη ενασχόληση των μαθητών των μεγάλων τάξεων. Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι, μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να σέβονται τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού και την περιουσία του σχολείου (παιχνίδια ) ως δική τους, να επιλύουν οι ίδιοι τις συγκρούσεις που θα προκύψουν, να αναλαμβάνουν υπευθυνότητες, να εφαρμόζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά και να βιώνουν συναισθήματα χαράς (της νίκης) και λύπης (της ήττας).

Για τη φετινή σχολική χρονιά τις λέσχες επιτραπέζιων (για τους μεγάλους) συμπλήρωσε με μεγάλη επιτυχία η γωνιά απασχόλησης για τους μικρότερους. Τα μικρότερα παιδιά εκτονώνονται με δημιουργικό τρόπο στο διάλειμμα, κατά τις βροχερές μέρες αλλά και όποτε άλλοτε θελήσουν. Χαρτιά και χρώματα ζωγραφικής, κόμικ και παραμύθια, επιτραπέζια για μικρότερα παιδιά, τους προσφέρουν επιλογές από μία ποικιλία ευχάριστων δραστηριοτήτων όταν δεν μπορούν να τρέξουν ελεύθερα στο προαύλιο.

Έτσι οι μαθητές απασχολούνται, ψυχαγωγούνται, καλλιεργούν δεξιότητες, συνεργάζονται, επικοινωνούν και εν τέλει δημιουργείται ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον στο σχολείο με ελαχιστοποίηση των εντάσεων και των συγκρούσεων.

 Συνεχίζεται…

Από admin