Η δημιουργία και η φροντίδα του σχολικού κήπου αποτελεί πλέον έναν ετήσιο «θεσμό» για το σχολείο μας που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές για μια δημιουργική και ευχάριστη ενασχόληση. Στον όμορφο κήπο μας τα παιδιά μπορούν να φυτέψουν, να καλλιεργήσουν και να αλληλεπιδράσουν με τη φύση, αναπτύσσοντας πολλές δεξιότητες.

Έτσι και φέτος, με τον ερχομό της άνοιξης, οι μικροί κηπουροί έπιασαν δουλειά. Οι μαθητές της Ε’ τάξης, ως οι πιο έμπειροι, ξεκίνησαν με το ξεβοτάνισμα, το κλάδεμα και το καθάρισμα των παρτεριών. Όλα τα υλικά τα μετέφεραν στον ειδικό κάδο που υπάρχει στον χώρο του κήπου για να κομποστοποιηθούν.

Στη συνέχεια, μαζί με τους μαθητές της Γ’ και της Δ’ τάξης φύτεψαν λαχανικά, βολβούς, σπόρους και λουλούδια και ευχήθηκαν «καλή επιτυχία»!

Έτσι… για να νοστιμίσει το πιάτο μας, να ομορφύνει το σχολείο μας…

αλλά και γιατί…

  • Η ενασχόληση με τον σχολικό κήπο (και τα δέντρα όπου είναι εφικτό) ενισχύει τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών. Τα ενθαρρύνει να δοκιμάζουν και να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τη διατροφική τους αξία.
  • Η κηπουρική προωθεί τη σωματική δραστηριότητα. Τα παιδιά στον κήπο θα χρειαστεί να περπατήσουν, να σκάψουν, να φυτέψουν, να ξεβοτανίσουν, να μεταφέρουν υλικά. Επιπλέον θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια μικρά εργαλεία και να συντονίσουν τις κινήσεις τους.
  • Στον σχολικό κήπο τα παιδιά θα χρειαστεί να μετρήσουν, να υπολογίσουν, να φυτέψουν σε σειρές και αποστάσεις, να ομαδοποιήσουν και πολλά ακόμα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα αντιληφθούν τη σημαντικότητα αλλά την εφαρμογή μαθηματικών εννοιών και φυσικών νόμων που διδάσκονται στη σχολική αίθουσα.
  • Επιπλέον, τα παιδιά θα ενισχύσουν την παρατηρητικότητα αλλά και τη συγκέντρωσή τους. Θα δουν και ίσως θα καταγράψουν την ανάπτυξη των φυτών, τις μεταβολές του καιρού, την αξία του νερού, την άνθιση κλπ.
  • Τα παιδιά θα συνδεθούν με τη φύση και τον κύκλο της ζωής και έτσι βιωματικά θα μάθουν να σέβονται το περιβάλλον και τη ζωή.
  • Στον χώρο και τις δραστηριότητες του σχολικού κήπου τα παιδιά θα συνεργαστούν ενισχύοντας την ομαδικότητα, την κοινωνικότητα και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.
  • Ακόμα, τα παιδιά θα φροντίσουν τα φυτά αλλά και τον χώρο του κήπου και φυσικά θα ανταμειφθούν από την παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο διδάσκονται την υπευθυνότητα και ενισχύουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή τους.
  • Ο σχολικός κήπος δεν είναι αυστηρά ένας χώρος εκμάθησης και εκπαίδευσης. Είναι ταυτόχρονα χώρος αυτοέκφρασης, δημιουργικότητας, πειραματισμού και ψυχαγωγίας.

          Πηγή: Πλεονεκτήματα σχολικού κήπου, Έφη Νυδριώτη, Γεωπόνος ΓΠΑ – MSc, άρθρο στο www.gardenguide.gr

Από admin